close icon
Facebook Instagram Youtube

Vještine za život

Znaš li što su vještine za život? Sigurno? Onda testiraj svoje znanje u našem malom informativnom upitniku

arrow blank

Životne vještine i vještine za život različita su stvar.

Da
Ne
arrow blank

Životne vještine odnose se na međuljudske vještine i emocije, a vještine za život na konkretne vještine koje ti mogu pomoći i olakšati življenje. Na primjer, ako želiš sam popraviti bicikl, trebaju ti:

arrow blank

Postoji više skupina vještina za život i sigurno ćeš ih znati prepoznati. Evo primjera. Marko ima 13 godina i sam je kod kuće. Mora podgrijati ručak i spremiti se za školu. Koje vještine mu za to trebaju:

arrow blank

Marko do škole mora putovati četiri stanice tramvajem i prijeći dva raskrižja. Za to mu trebaju transportne vještine.

arrow blank

Ako nakon škole poželi sam instalirati video igru na svoj laptop, Marku će trebati poznavanje tehnoloških vještina.

arrow blank

Ako netko od njegovih prijatelja na košarci slomi ruku, Marko će pozvati odraslu osobu ili hitnu te imobilizirati ruku. Zna to učiniti jer ima razvijene koje vještine:

arrow blank

Osim video igara i košarke, Marko voli čitati i planinariti s tatom i bratom. Vještine slobodnog vremena važne su za njegov razvoj. Što bi još bila vještina slobodnog vremena?

arrow blank

Ovog ljeta, Marko želi na košarkaški kamp u Španjolsku. Ali prvo mora uštedjeti za avionsku kartu. Tako razvija koje vještine:

arrow blank

Kada dođe vrijeme za put, Marko će morati pripremiti svoju putnu torbu i odlučiti što mu sve treba za trotjedni boravak. Za to mu trebaju Organizacijske vještine. Što je još organizacijska vještina?

arrow blank

Kada planinare, Marko i tata ugase mobitele i put pronalaze prateći markacije i položaj zvijezda. Tako vježbaju koje vještine?

arrow blank

Vještine za život su sve vještine koje nam trebaju da se razvijemo u funkcionalne pojedince. Osim nabrojanih, postoje i brojne druge vještine za život, a više o njima možete naučiti od 29.7. do 1.8. na Festivalu vještina za život u sklopu 11. Smotre izviđača Hrvatske u Lovincu.